در چند دهه ای که گیتار کلاسیک وارد ایران شده بین هنرمندان و هنردوستان طرفداران زیادی پیدا کرده است و در حال حاضر یکی از محبوب ترین سازهای غربی در ایران می‌باشد. در این دوره به آموزش گیتار کلاسیک می‌پردازیم. در اولین جلسه با مباحثی مانند شناخت سیم ها و نحوه دست گرفتن ساز شروع می کنیم و در جلسات بعدی این آموزش، نواختن موسیقی با گیتار کلاسیک را به طور کامل آموزش می دهیم. با اولین جلسه از آموزش گیتار کلاسیک با ما در سازکالا همراه باشید.

ما به شما آموزش می دهیم که چطور با این ساز بنوازید.
استاد محمود رحمانی مدرس گیتار و آواز
استاد محمود رحمانی مدرس گیتار و آواز
استاد حامد رحمانی مدرس گیتار
استاد حامد رحمانی مدرس گیتار

ساز گیتار یکی از مهم ترین ارکان در یک ارکستر به شمار می رود. گیتار با توجه به تنوعی که در ساخت دارد، در سبک های مختلفی قابل استفاده می باشد. از سبک پاپ گرفته که در آن بیشتر از گیتار های کلاسیک و فلامنکو استفاده می شود تا سبک های جز و راک که در آن از گیتار های آکوستیک و الکتریک بهره می برند. گیتار یک ساز همه کاره هست با یادگیری آن می توانید در سبک های مختلفی فعالیت و به راحتی آهنگ سازی کنید.اکثر خوانندگان و آهنگسازان معروف این ساز را به عنوان ساز اول خود می دانند.

در جلسه دوم آموزش گیتار کلاسیک با این موارد آشنا می­‌شوید:

مرور جلسه­ اول

نحوه­ ی نگه داشتن ساز و تکیه­ گاه­ها، حالت دست راست، نکات دست چپ، سیم­‌های آزاد، نت­های سیم اول.

میزان

هر قطعه­‌ی موسیقی بر روی میزان­‌ها نوشته و با دو خط عمودی میزان ها از یکدیگر جدا می شوند.خطوط حامل،نت ها، سکوت ها و … همگی در میزان قرار میگیرند.

ریتم

الگوی کشش نت­ها است یعنی هر نتی چه مدت زمانی ادامه یابد. این که ریتم چگونه داخل میزان قرار گیرد متر یا میزان­ نما را معرفی می­کند.

ضرب

مدت زمان نت را نشان می­دهد. هر نتی می­تواند تعداد ضرب مشخصی داشته باشد. برای رعایت ضرب باید از شمارش استفاده کرد مثلاً نتی که چهار ضرب است را ۴ عدد می­شماریم. دو نکته­ ی مهم باید در نگه داشتن ضرب رعایت شود: ۱. ضرب­ها یکنواخت بوده و هرگز تند و کند نشوند؛ ۲. نت­ها همیشه سر ضرب صدا دهند.

انواع کشش

۱. گرد: به شکل دایره بوده و ۴ ضرب است و باید ۴ شماره با آن بشماریم؛ ۲. سفید: به شکل P یا d بوده ۲ ضرب است؛ ۳. سیاه: مانند سفید بوده اما داخل دایره­ ی آن پر است. این نت یک ضرب شمارش می­‌شود.

میزان­ نما

تعداد ضرب در هر میزان را نشان می­دهد و از دو عدد روی هم است. عدد پایین نوع ضرب و عدد بالا تعداد ضرب است. مثلاً  یعنی ۴ ضرب در هر میزان. نت­ها می­تواند به حالت­های مختلفی قرار گیرند مثلاً یک گرد، دو سفید، ۴ سیاه یا دو سیاه و یک سفید.

نکته­ ی مهم

باید هم­زمان به نام نت و جایگاه آن روی گیتار و کشش نت­ها توجه کرد. درست نواختن قطعه مشروط به توجه به این دو نکته است.

نت های سیم دوم

سی: سیم آزاد، دو: فرت ۱ و ر: فرت ۳. صداها به ترتیب زیرتر می­شوند.

ترتیب نت ها

از سیم دوم تا سیم اول به ترتیب نت­ها شامل سی، دو، ر، می، فا، سل هستند. پشت سر هم نواختن این نت­ها و ذکر کردن نام نت موجب یادگیری بهتر می­‌شود.

قطعه سمفونی نهم بتهوون

قطعه از نت­های ‘دو’ و ‘ر’ روی سیم دوم و نت­های سیم اول (می، فا، سل) تشکیل شده و میزان­ نمای آن  است. در تمام میزان­‌ها ۴ نت سیاه بوده به جز میزان ۴ و ۸ که دو نت سیاه و یک نت سفید است.

 

 حتی از دست دادن یک روز تمرین کافیست که تغییری در کنسرت ایجاد شود. البته نه آنقدر که هرکسی متوجه اش شود، ولی همانقدر کافیست تا در اجرایم تاثیر گذارد.
باری داگلس- کنسرت پیانیست

یک دیدگاه بگذارید